Capecod fin bars
Image default
Business

Gordijn op maat, 3 tips

Toe aan nieuwe raamdecoratie, maar weet je nog niet precies hoe en wat? Lees je dan goed in over de mogelijkheden. Heb je standaard maten, dan zijn hier kant en klare gordijnen voor te vinden. Maar heb jij geen standaard maten, of wil je zelf net even wat anders? Dan zijn gordijnen op maat de keuze voor jou! Maar hoe maak je nou de juiste beslissing betreft het aanschaffen van gordijnen? Hieronder 3 tips!

 

Tip 1: Soort raamdecoratie

Als eerste stap is het goed om voor jezelf te bedenken wat voor raamdecoratie je graag wil hebben. Wat is praktisch? Wat vind ik mooi? Wat past het beste bij deze ruimte? Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten raamdecoraties. 

Een daarvan is het ‘’gewone’’ gordijn, ook wel overgordijn/ hang gordijn genoemd. Dit kan bestaan uit een vitrage/ inbetween, een lichtdicht/ verduisterend gordijn of een lichtdoorlatend gordijn. Dit is de meest voorkomende soort raamdecoratie.

Wat je tegenwoordig ook steeds vaker ziet zijn vouwgordijnen. Een vouwgordijn zou je kunnen vergelijken met een rolgordijn, alleen wordt de stof niet gerold maar gevouwen bij het optrekken en neerlaten. Bij een vouwgordijn wordt gebruik gemaakt van baleinen, dit kun je zien als een soort horizontale plooi.

Rolgordijnen zijn meer voor het praktische gebruik. Je ziet ze vaak in keukens of andere kleinere ruimtes. Rolgordijnen zijn namelijk klein en compact en nemen dus weinig ruimte in beslag. Ook voor in de badkamer zijn ze handig, omdat ze makkelijk afneembaar zijn en beter tegen vocht kunnen. Voor een strakke uitstraling zit je met rolgordijnen helemaal goed! 

 

Tip 2: Meetinstructies

 Zoals de term het zelf al zegt, gordijn op maat. Hiervoor heb je natuurlijk de juiste maten nodig. Maar hoe kom je hier aan? Dit kan op 2 verschillende manieren, laten inmeten of zelf meten. Niet alle bedrijven hebben namelijk een meet service, bij deze bedrijven zal je het dus zelf moeten doen. 

Hierbij is het dan wel handig als je weet hoe je precies moet meten. Vaak hebben deze bedrijven dan ook wel een meetinstructie voor jou. Volg dan ook de meetinstructies stap voor stap, dan kan er niks mis gaan. Houd er wel rekening mee, dat er per soort raamdecoratie een andere meetinstructie van toepassing kan zijn. Kies dan ook de juiste meetinstructie bij de juiste raamdecoratie.

 

Tip 3: Eigenschap/ functie

Ga voor jezelf na of het gordijn nog ergens aan moet voldoen. Is het van belang dat het gordijn bijvoorbeeld brandvertragend is? Of vind je het belangrijk dat de akoestiek in huis verbeterd wordt? Ik kan me zo voorstellen dat een gordijn voor op de slaapkamer lichtdicht of verduisterend moet zijn, omdat de kamer wel goed donker moet zijn. 

Zo zijn er verschillende eigenschappen/ functies waar een gordijn aan kan voldoen. Ik snap dat je hier wellicht niet direct aan denkt, daarom helpen wij, 123gordijn jou even op weg door je erop te attenderen. En hopelijk helpt dit je wat met het maken van jouw keuze!